Callantsoog is het hele jaar door zeer geliefd; de duinen, de zee en het strand zien er in elk jaargetijde fantastisch uit.

Er zijn vele watersportmogelijkheden en in Natuurreservaat "Het Zwanenwater" kan de rustzoekende wandelaar van de natuur genieten. In het voorjaar vindt men in het achterland uitgestrekte bloemenvelden. Alkmaar-wereldberoemd vanwege zijn kaasmarkt-, marinehaven Den Helder of de unieke IJsselmeerhavens Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Volendam en Marken vragen om een bezoek. In het achterland van de kop van Noord-Holland liggen kleine dorpen en stadjes die er alleen nog op wachten door u ontdekt te worden. Talrijke wegen en fietspaden door het afwisselende gebied bieden de fietser onder u een veelvoud van mogelijkheden.

Het Zwanenwater
Zuidelijk van Callantsoog, beschermd achter de duinketen, ligt het natuurreservaat "Het Zwanenwater". Dit beschermde natuurgebied bestaat uit duinen, vlakten, moeras, dennenbossen en twee met brede beplanting omgeven meren en wordt onderhouden door de Vereniging van Natuurmonumenten, die hier voor de bescherming van de natuur de verantwoording draagt. Om de bescherming van de natuur te waarborgen en de rust te behouden, is het natuurreservaat maar voor een deel toegankelijk. Twee wandelroutes van resp. 2,5 en 5 km lang bieden de rustzoekende wandelaar een wonderbaarlijk perspectief van de veelzijdigheid en voor alles oorspronkelijke vegetatie en vogelwereld. Ook worden regelmatig rondleidingen verzorgd.

Bezienswaardigheden in de omgeving Callantsoog: Museumboerderij "Tante Jaantje", Natuurreservaat "Het Zwanenwater" Den Helder: Käthe Kruse Poppenmuseum, Reddingsmuseum "Dorus Rijkers", De Oranjerie (botanische kassen), Marine Museum, Russische U-Boot "De Foxtrot" en Fort Kijkduin met het Zeeaquarium. Texel: Regiomuseum, Zeehondencentrum Ecomare, Luchtvaartmuseum. Petten: Windorgel Schagen: Diverse musea ( Automuseum en regiomuseum "Vreeburg"), Historische weekmarkt Winkel: Nederlands Parfumflessenmuseum Nieuwe Niedorp: Noord-Holland Motoren Museum Alkmaar: Nationaal Biermuseum, Stadmuseum, Grachtenrondvaart Alkmaar en de Kaasmarkt. Enkhuizen: : Zuiderzeemuseum, Sprookjeswonderland Sportmogelijkheden Vliegeren, Golf, Indoor Ski, Tennis, Fietsen, Vissen, Surfen, Squash, Zwemmen, Wandelen, Volleybal en Minigolf. Sportvissen op de Noordzee (Den Helder).